tiistai 3. lokakuuta 2017

Milloin teillä on pyykkipäivä?




Saamme usein kyselyitä siitä, miten vaatteitamme tulisi huoltaa. Tässä meidän ajatuksia ekologisesta vaatteiden huollosta.

 Vaatteissamme on pesu-ohjeiden mukaan joko 30 tai 40 asteen pesu. Olemme kuitenkin kaikki tuotteet pesseet 40 asteen pesussa, ja ne kestävät sen erinomaisesti. Olemme jopa kuulleet että jotkut asiakkaat ovat pesseet tuotteita menestyksekkäästi 60 asteen pesussa, mutta sitä emme uskalla kyllä suositella. Usein ajatellaan että vaatteet eivät puhdistu kunnolla matalammissa lämpötiloissa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Jos vaatteissa on jotain selkeää tahraa, suosittelemme tahrojen esikäsittelyä. Tahrojen käsittelystä enemmän alempana.

Syitä siihen että miksi tuotteillamme on pesu-ohjeissa alhaiset lämpötilat kysytään usein. Isoin syy on ekologisuus: peseminen matalammissa lämpötiloissa on ekologisempaa ja luontoystävällisempää kuin pesu korkeissa lämpötiloissa. Filosofiamme on, että ekologisuus tuotteessamme näkyy ja jatkuu myös niiden huollossa. Haluamme, että tuotteemme kuormittavat mahdollisimman vähän luontoa, myös sen jälkeen kun ne on otettu käyttöön. 

   Ekologisen näkökannan lisäksi osassa tuotteitamme on käytetty elastaania ja farkuissa on lisäksi viskoosia. Nämä materiaalit eivät pidä kuumista lämpötiloista, ja niihin joutuessaan menettävät joustavuutta, ja pahimmassa tapauksessa kuidut katkeavat. Tämä tietenkin lyhentää vaatteen käyttöikää ja kuormittaa luontoa. Ideologiamme vaatteita suunniteltaessa, on se että tuotteiden käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä. Että ne kestävät myös mahdollisille sisaruksille, tai että niiden elämä jatkuisi ehkä jossain toisessa perheessä <3

Suosittelemme, että kaikki tuotteet pestäisiin nurinpäin käännettynä, tämä on yksi hyvä keino lisätä tuotteen ikää ja pitää pinta hyvänä. Pesu kuluttaa aina vaatetta, mutta jo tuote on nurin päin, kohdistuu suurin kulutus nurjalle puolelle. Erityisesti sukkahousujen ja sukkien kanssa tämä on enemmän kuin suositeltavaa! Sukkahousut ja sukat ovat erityisesti erittäin kulutukselle altis tuote, jotta pinta pysyy hyvänä, tuote on hyvä pestä käännettynä. Pesukoneen vetovoima omalla tavallaan kumoaa käytössä tapahtuneen langan "löystymisen". 

Pesuaineeksi suosittelemme kotimaisia tuoksuttomia pesuaineita, esimerkiksi LV tai Erisan. Tuoksullisten pesuaineiden kemikaalikuorma on suurempi kuin tuoksuttomien. Herkimmille nämä kemikaalit saattavat aiheuttaa ihoreaktioita, ja tuoksuyliherkille hengitystieoireita. Huuhteluaineen käyttöä emme suosittele, mutta jos haluat jotain kuitenkin käyttää suosittelemme pyykkietikkaa. Jos se ei ole sinulle tuttu tuote, siihen kannattaa ehdottomasti tutustua.


Kuivaamisessa ihan normaali narukuivaus on paras vaihtoehto. Käytämme tuotteissamme aina esikutistettua materiaalia, mutta tuotteet joissa on puuvillaa, menevät aina hieman kasaan pesussa. Paras tapa "taistella" tätä vastaan on napakka ravistus ja oikominen ennen kuivumaan laittamista. Näin asiasta ei pitäisi tulla mitään ongelmaa.

Paljon tulee myös tiedusteluja kuivausrummun käytöstä. Kuivausrumpu on suuri energian kuluttaja, joka lisäksi aina vähän kutistaa ja pikkuhiljaa kuluttaa vaatteen pintaa. Lisäksi, kuten edellä mainittu, osassa tuotteistamme on elastaania ja viskoosia, jotka kuituina eivät kestä myöskään kuivausrummun kuumuutta.  Tästä syystä rumpukuivaus ei ole tuotteillemme sallittua. Jos siis tästä huolimatta haluat käyttää rumpua, on se tehtävä omalla vastuulla :)

.
Pyykinpesu  ei noin normaalistikkaan ole yleensä kenenkään suosikkipuuhaa. Toki poikkeuksiakin löytyy! ;) Varsinkin kun lasten vaatteissa tuppaa niitä tahroja aina olemaan.  Paras vinkki tahrojen poistoon on se, että tahrat tulisi käsitellä aina tuoreeltaan. Itse suosittelemme tähän sappisaippuaa palan muodossa, se on meidän oma luottotuotteemme. Lisäksi tässä on muutama toimivaksi testattu vinkki: 

- Auringonvalo!! Auringon UV-säteet hajottavat joitain ruokatahroja (esim. porkkana, vesimeloni, tomaatti). Vaate siis pestään normaalisti ja, jos vaatteessa on pesun jälkeen vielä tahra, viedään se kuivumaan auringon valoon. Ja tämä oikeasti toimii!! Toimii parhaiten kesällä vahvassa auringonvalossa.
- Auringonvalo toimii myös äidinmaidon tahraamiin ja kellastamiin vaatteisiin.
- Ja kuten mainittu sappisaippua on tahranpoiston eliittiä!! Sappisaippuaa hangataan tahran päälle ja annetaan vaikuttaa ja tämän jälkeen tuote pestään normaalisti.
- Värin- ja liankerääjäliinat. Aivan mahtava keksintö!! Ja näistä suosittelemme sitä monikäyttöistä liinaa. Tämä liina antaa mahdollisuuden pestä montaa väriä samaan aikaan, ja näin ollen mahdollistaa myös täydet koneelliset, joka on ekologisempaa pesemistä kuin vajaat koneelliset. 
- Saippuakuplat ovat lastenvaatteiden pahin vihollinen. Saippuakuplanesteen tahraamiin vaatteisiin suosittelemme huolellista huuhtelua kylmällä vedellä ennen pesuun laittamista. Jos lähes näkymätöntä kuplanestettä ei huuhtele ennen pesua, palaa se pesun aikana kiinni vaatteeseen ja tahra näkyy vasta pesun jälkeen

- Rasvapohjaisille tahroille toimii parhaiten käsitiskiaine.
- Veritahroille liotus ja tahranpoisto kylmässä vedessä.  


Hyviä pesuhetkiä toivottaa Silverjungle!






Ei kommentteja: